"karanlığın bir kez içine girmesine izin verirsen, asla dışarı çıkmaz." -arrow

Breaking Bad tartışma forumu

Tüm Forumlar > Breaking Bad > Diziler toplum için midir?Diziler senarist içinmi?

yeni konu aç Diziler toplum için midir?Diziler senarist içinmi?

Bu yorum dizi hakkında spoiler içermektedir. Okumak istiyorsanız tıklayın.

Eğer bir dizi izlemeye başlıyorsam dizi 1,sezon bitmeden bana muhakkak kazandırdığı bir şeyler olmalı.Bilgi en büyük güçtür.breaking badde kimyadan bişeyler kaparsınız,game of thronessa politika entrika v.s. ama bazı diziler de izledim mesela fringe bilimden birşeyler kaparsınız fakat belli bir seviyeden sonra olayı abartıp reelin dışına çıkılıyor.velhasıl dizileri sadece vakit geçirmek için izliyorsanız bence yanlış yoldasınız.

Dizileri bir şeyler kapmak için izliyorsanız ve benim gibi çok fazla dizi izliyorsanız, olayın içine kendini kaptırıp önemli noktaları unutabilirsiniz. Bu yüzden diziler zaman geçirmek için daha makuldur.

Hocam bakın siz dizilerden net olarak hiçbirşey öğrenemessiniz. Breaking Bad'de vs kavramları öğrendik az çok ama yinede bize birşey kazandırmaz. Diziler yönetmen içindir,senarist içindir,oyuncular içindir. Diziler,filmler para demektir. Bu açıdan bakmamız lazım adamlar bizi tatmin etmek için sağlam dizi yapmazlar adamlar para kazanmak için sağlam dizi yaparlar. Umarım anlatabilmişimdir.

Tabi ki zaman harcadığımız her şey bize bir şeyler kazandırmalı ama " Breaking Bad de kimyadan bir şeyler kaparsınız" demek ile " toplum için yapılmayan bir diziden hiç bir şey öğrenemezsiniz" demek çok dar bir bakış açısıdır. Ben BB den insanların zor şartlar altında karar vermedikçe gerçek kişiliklerini keşfedemeyeceklerini algıladım. True Dedective izlerken Rust Cohle gibi -bana tamamen uzak- nihilist bir bakış açısını öğrendim. Hannibal da anlaşılma isteği ,anlama yeterliliği ve kabullenmek kavramları arasında bana yalnızlığın tanımı yaptırdı. Sanatın sanat için olduğu yani toplum için olmayanı, sizi soyut şeyler üzerine düşündürür. Bu soyut şeyler sizin ufkunuzu açar. Başka bir insan bakış açısı kazanmak mesela , size hayatı geniş pencereden bakmanızı sağlar. Bu bir kazanım değil midir? Sadece bilgi midir bir kazanım? Bilgi elbette bir güçtür ama" reel ötesi " dediğiniz hayal gücü olmadan bilgi neye yarar, sizi entellektüel göstermekten başka. Sanat eserleri; şiirler, romanlar, diziler, filimler(tüm ürünlere sanat eseri denilemez tabi)bunlar: kendi içine yönlendirir insanı, kendinizi tanımaya, keşfetmeye yönlendirir. Hayal gücünden yoksun daha kendini bilmeyen, toplumun ona empoze ettiği kişiliği benimsemiş insanın BB den iki üç tane fizik kimya kelimeleri öğrense ne olur öğrenmese ne olur.

Konu tam isabet olmuş. Bence hepsinden biraz var; senaristler, oyuncular, paralar, ve toplum.

Bence diziler bulunduğumuz dönemde toplum için toplum, senarist için ise senarist içindir. Ama ancak senarist topluma öncelik verdiğinde, bu iki seçeneğinde elenip ortada başka şeylerin kaldığını görebiliriz.

konuya abone kullanıcılar 5

Yukarı Çık