"tüm cüceler, babalarının gözünde birer piçtir." -game of thrones

The OA tartışma forumu

yeni konu aç Teoriler

Bu yorum dizi hakkında spoiler içermektedir. Okumak istiyorsanız tıklayın.

Merhaba, The OA dizisini yeni bitirdim. Dizi ile ilgili görüşlerimi ve mevcut teoriler hakkındaki yorumlarımı paylaşmak istedim.

Diziyi çok beğendiğimi söyleyerek başlamak istiyorum. Gayet sürükleyici bir kurguya sahip olması, sekiz bölümü bir günde bitirmemi sağladı. Dizinin teması için bilim kurgu, dram, doğa üstü güçler olarak tanımlayabiliriz.

Dizi sezon boyunca izleyiciye bilinç ve bilinçaltı, ölümden sonra yaşam, hayat ve ölüm, şamanizm gibi konuları sorgulatıyor.

Dizinin final bölümü nedeniyle pek çok izleyici tarafından eleştirilmiş. Hatta bende bu eleştiriler yüzünden sezon finalini ön yargılı bir şekilde izledim ama açıkcası beni gayet tatmin etti. Özellikle son sahnede beşlinin birbirleriyle olan uyumu filan çok hoştu.

Teorilere gelecek olursak. Bir kısım OA'nin aslında gerçekten bir hasta olduğunu ve tüm bunları kafasında kurduğunu söylüyor. Ben buna pek inanmıyorum. Bana en mantıklı gelen teori OA'nin yaşadığı ve anlattığı her şeyin doğru olması ile ilgili. Son bölümde odasından çıkan anlattıklarıyla doğru orantılı kitapları kendisine ait olduğunu düşünmüyorum. Büyük bir ihtimal o kitapları oraya Fransız'ın OA'nin evinde karşılaştığı psikolojik danışman koydu. Zaten OA kördü ve o kitapları nasıl okusun? Kabartmalı bile değil. Gözleri açıldıktan sonra ise o kadar kitabı okuyup bir kurgu yaratması neredeyse imkansız yani.

Baştada dediğim gibi OA'nin yaşadığı ve anlattığı her şey bence gerçek. Bir kere ilk bölümde internet aracılığı ile Homer ile ilgili videoyu bulup izlemesi, arkadaşlarının yine OA ile tanıştıkları dönemde bu Rus kazayı bulmaları ve son bölümde de OA'nin metroda keman çalarken yüklenen bir videoyu bulmaları bu durumun gerçekliğini ispatlar nitelikte. Yani OA gerçekten bir bilim insanı tarafından kaçırılıp diğer kişilerle birlikte ÖYD deneylerine maruz bırakıldı ve sonrada ortaya bir çöp gibi atıldı.

Önsezi yeteneği zaten gerçek. Son bölümde de bu yeteneği sayesinde büyük bir facia önlenmiş oldu.

Son bölüm her şeyi çözmemize, anlamamıza yetmedi. Hala cevaplanmamış pek çok soru var.

- OA öldü mü?
- OA diğerlerinin yardımıyla hareketleri tamamladı ve sonunda diğer boyuta geçti mi? (Aslında bu kimilerine göre cevaplandı. Ama ben hala kafamda tam oturtamadım. Son sahnede ambulansa götürülürken bilim insanının ruhun bedenden ayrılırken çıkardığı sesin bir benzerinin duyulması OA'nin ölüp bir başka boyuta geçtiğinin göstergesi mi?) (Birde son sahnede OA'nin gözlerini açıp Homer diye seslenmesi acaba boyut değiştirip Homer'ı buldu mu dedirtti.)
- O kitapları OA'nin odasına kim, neden koydu?
- OA köprüye kadar nasıl gidip intihar etti?
- Bilim insanı ve diğerleri boyut değiştirdi mi? Hangi boyuttalar? OA'de boyut değiştirdiyse onların olduğu boyutta mı? Çünkü birden fazla boyut var.
- Khatun kim?
- Bu karakterlerimizi gerçekten melek olarak mı yorumlamak gerekiyor?

gibi gibi bir sürü soru daha çıkartabiliriz.

Mantık hatalarıda elbette yok değildi. Bir kere bilim insanı ve Homer'ın uçakla öyle elini kolunu sallayarak Küba'ya girmeleri ve bir Küba vatandaşını kaçırmaları neredeyse imkansız gibi. Ve yine Homer'ın deneyi çözmesi için hücresine verilen gazı OA ve diğer kızın içine çekmesini bilim insanı nasıl farketmedi? Sonuçta kamera ile izliyor gayet. Yine bilim insanının bir arkadaşını öldürüp sonra hastaneden gayet rahat bir şekilde çıkabilmeside biraz düşündürdü.

Benim yorumlarım bu şekilde. İkinci sezonu merakla bekliyorum

konuya abone kullanıcılar 1

Yukarı Çık