"+ben burada gizli oda falan göremedim. -bu yüzden gizli oda deniliyor zaten." -supernatural

Breaking Bad tartışma forumu

Tüm Forumlar > Breaking Bad > breaking bad in dexter dan çakma olduğu gerçeği

yeni konu aç breaking bad in dexter dan çakma olduğu gerçeği

bu dizinin dexterin ana temasından üretildiğini ilk dexteri sonra breaking bad i izleyenler rahatlıkla anlayacaktır. öncelikle 2006 yılında yayılanan dexter, suç işleyen bi karakterin sempatizanlık kazanması üzerinden ilerler. dexter kötülerin katilidir ve herkes bu kötü ama özünde iyi olan dexter morgan'a hayranlık beslemektedir. aynı şekilde suçlu hayranlığını breaking bad te uyuşturucu üreten walter üzerinden kurgulamıştır. breaking bad in bi değer kopyaladığı nokta aynı dexter da olduğu gibi walterın yakalanmaması ve her olayda bır adım ötede olmasını sağlayan bir aile üyesi polis departmanındadır. dexter ın olaylarda yakalanmamasını en önemli unsur mükemmel bir kan analisti olmasıdır. walterda aynı dexter gibi işinde profesyoneldir ve sıradan bir kimya öğretmeni değildir. iki dizinin sezonlar itibariyle ters işleyişi söz konusudur, dexter cani bir katilden insani yönleri gelişen ve uysallaşan bi karaktere dönüşürken, walter uysal ve pasif bir karakterden güç manyağı bir sosyopata dönüşmektedir. yine bu noktada ters kolpa yaparak dexter dan bir çakma yapılmıştır. bir dizi ne kadar güzel olsa da başka bi diziden tanık olduğumuz şeyleri kullanıyorsa, o diziyi kimse bana efsane die yediremez.

dexteri izlemediysen boşuna yorum yapmışsın.

yav he he

boş yapma blink , sen git dexteri izle o zaman biz burda mutluyuz aga

yukarda ne demişim güzel kardeşim? dediğimi anlaman için önce dexteri arkasından breaking badi izlemen ne gerekiyor. hele sen egemert daha 3. sezonu izlıon belli ki ilk dizin, bi 50 tane dizi izle bakış açın ve dizi kültürün oluşsun sonra tekrar konuşalım...

Belki haklı olabilirsin ama bu breaking bad'i kötü bir dizi yapmaz bu konuya acma sebebin neydi yani ?

breaking bad iyi bir dizi zaten, ama abartıldığı kadar efsane deil. bu dizi göklere çıkaranlar popüler dizi ve kaliteli dizi ayrımını yapamıyor, bir çok dizinin hakkı yeniyor...

Öne sürülen nedenler çok saçma bir kere. Hannibal dizisinde de Hannibal bir seri katildir. Oda sempatizanlık kazanmıştır, hatta sempatizanlıktan da öteye gidilmiş, Amerikada bir kaç cinayetin, Hannibal dan etkilenildiği için gerçekleşmiş olduğu ortaya çıkmıştı yıllar öncesinde. Hanibalda yakalanmıyordu mesele aynı zamanda polislerin arasına karışarak polislerden hep bir adım önde oluyordu. Hanibalda profesyoneldir işinde, bu yüzden polislerin arasına girmişti. Ne yani tüm bu benzerliklerden dolayı hangisi önce yayınlandıysa o asıl mı olmuş oluyor? Hannibal bir seri kitaptır. 1980 ler de yayınlandı, o zaman Dexter da Hannibal ın hatta tüm bu benzerlikte olan diziler, Hannibal ın çakması mı olmuş oluyor? Sizin söyleminize göre öyle oluyor ki bu çok saçma. Ayrıca suç/dram türünde olan dizilerde bu benzerliklerin olması çok normal çünkü genellikle suç dizilerinde ki amaç insanların sadece iyi yada sadece kötü olmadıklarını göstermektir. Ne Hannibal ne Walter nede Dexter öyle salt kötü değildir. Onların neye, nasıl dönüştükleri anlatılır, iyi tarflarıda tabi. O yüzden bu karakterlere sempati duyulur. Ve bunlar birer dizidir, sürdürülebilir olmaları gerekir; asıl katil yakalanmamalı. Bunu da ya polislerden istihbarat olarak yada çok zeki olarak yaparlar. O yüzden asıl anlatılmak istenilen ve kişilik tahlilleri böyle dizileri birbirinden farklı kılar. Bu üç dizide de anlatılmak istenenler çok farklıdır. Benim favorim Hannibal dır; Yalnızlığı bir sosyopatın gözünden anlatır ama bu dizideki yalnızlık tanımlaması tüm insanlara indirgene bilirdir. Breaking Bad ise ikinci favorimdir benim; oda zor şartlar altındayken karar vermedikçe gerçek kişilikleriniz ortaya çıkmaz der. Dexter ise biraz toplumsal kaygı duyularak yazılmış bir karakterdir, tüm dizi Dexter karakterinin etrafında döner, hiç bir insan tamamen kötü değildir düşüncesi vardır. Benim üçüncü favorim değildir ama sizin birinciniz olabilir tabiki.
Size tavsiyem biraz düşünerek dizileri izlemeniz, yoksa tüm dizilerde aynı şey oluyooo yaaa hepsi birbirinin çakması dersiniz, hiçte öyle olmamasına rağmen.

Themasmore üç diziyi kendi yorumunca çok güzel açıklamışsın. Hannibal'ı izlemediğim için yorum yapamam. birçok dizi takip eden ve kendine göre bir bakış açısı olan kimseye lafım yok. sonuçta bu zevk meselesi. Ancak hayatında 3-5 dizi izleyen insanların Breaking Bad'i abartmalarını sevmiyorum. Bir dizinin en önemli noktalarında başka hikayeleri bana anımsatmasını sevmiyorum. Hikaye benzer olabilir, piyasada bi ton benzer polisiye dizisi var ama kurguda ve karakter seçiminde özgünlük ve orjinallik önemli bence, mesela Fargo; 2 farklı sezon iki farklı kast hiç bir benzerlik ya da anımsatan bi ayrıntı yok. demek ki aynı dizi farklı sezonlarda bunu yapabiliyor. Breaking Bad'i yakın tarihte bitirdim, öle yorumlar okudum ki beklentim yüksekti ve bende normal kalitede suç dram dizisi tadı bıraktı... Bitirdiğimde bu muymuş abarttıkları dedim. Dizide çok güzel ayrıntılar ve mesajlar var hakkını yiyemem. Mesela Marie'nın neden hep mor kıyafetler giydiğini araştırırsan dizide kullanılan renklere ilişkin müthiş ayrıntılar olduğunu göreceksin. Ama dizide müthiş mantık hataları da var hele ki Gus 'ın ölümü, belkide beni dizide hayal kırıklığına uğratan en önemli noktaydı .(bi de jesse'nın aşırı oyunculuğu bi noktadan sonra bir karakterin bu kadar abartılı oynatılması ayrı bir tartışma noktasıdır bence) Her dk Walter'ı takip eden Gus nedense walterla ters düştüğünde takibi bırakıyor ve Walter rahatlıklıkla huzur evine girip bu bomba planını yapabiliyor . Oyunculuklara ve verilen mesaja lafım yok. Ancak bana göre bir dizi kurgu, senaryo, akıcılık,oyunculuk, karakter, kostüm ve verdiği mesajla bi bütündür. Bahsettiğin 3 dizide hangi karaktere hayran olduğun meselesi değil benim anlatmak istediğim ya da dizinin nasıl final yaptığının bir önemi yok, bilmem kaç sezon izlediğim diziyi son bölümüyle değerlendirmek bana haksızlık gibi geliyor. Lost ve Dexter gibi diziler çoğu kişiye göre kötü final yapmış olabilir (ki Lost için asla bunu kabul etmiyorum) ama bana göre, sezonlar itibariyle en keyif veren diziler arasındalar. Breaking bad'in büyüleyen noktası; ivmeyi 4. sezondan sonra yükselten ve uzatmadan bitiren bir dizi olmasıdır. ( 5 sezonluk efsane bi dizinin 4. sezondan sonra güzelleşmesi yine ayrı bi mesele ya neyse:))

Fargo ya farklı demenize şaşırdım. Bakış açısı farklığı işte. Bana göre Fargo daki Lester ve BB deki Walter ın kişilik gelişimleri bire bir aynıdır. Dexter yerine Fargo deseydiniz bu düşüncenize bir nebze katılabilirdim. Lakin Dexter ve BB birbirlerinden çok farklı dizilerdir.
Tartışmanın başlangıç noktası BB in Dexter dan çalıntı olmasıydı, şimdi siz BB deki hatalardan bahsederek efsane olmadığını söylüyorsunuz. Söyledikleriniz birer hata bile değil bana göre. Ve yine bana göre BB 4. sezondan sonra güzelleşmiyor. 1. bölümünden son bölümüne kadar bütünlük içerisinde ilerliyor. Hiç bir bölümü de fazlalık değildir. Aksiyon severlerin uydurduğu cümlelerdir bunlar: " Abi sabret dizi 4. sezondan sonra güzelleşiyor." Unutmayalım ki dizi aynı zamanda dram türündedir.
Ama şu noktada size katılabilirim bazıları sürü psikolojisiyle BB den zerre anlamasına rağmen , " Uyuşturucu işlerini felan anlatıyo, çok güzel dizi ya, efsane" diyenlerde vardır. Bunları eleştirmenize katılıyorum onları bende eleştiriyorum. Ama bu tipler yüzünden efsane olmuş diziye çamur atmak da doğru değil.
Benim efsanem Hannibal dır, sizinki Dexter dır, bir başkasınınki BB dir. Birde genel kabul görmüş gerçekler vardır kişisel düşünceden uzaktır, bu gerçekleri inkar ederseniz tartışma başlar. Ama benim için Dexter efsanedir, zevkler tartışılmaz dersenizde tartışma biter.

lester ve walter'ın karekter gelişimleri aynı değil bence, Walter ölüme yaklaşan çocuklarına iyi bir gelecek bırakmak sorumluluğunu taşıyan ve ihanete uğrayan bir adam... saydığım bu etkenler onu güç manyaklığına iten çaresizlik durumları, Lester'da çaresizlik farklı işlenmiş durumunda. Dexter'da ise içgüdüsel bir durum söz konusu, Dexter bunu ehlileştirmeyi öğrenen ve sürekli kendiyle hesaplaşan bir karakter konumunda. Kategori olarak 3 dizi de benzerdir ve suç/dram dizisidir. yapımcı gözüyle bak olaya, Dexter bir sükse yaratmış o dönemde reyting rekorları kırmış, 5. sezona kadar imdb puanını zirveye çıkarmış bir dizi.... bu dizinin konusu suç işleyen bir karakterin haklı sebeplerini sunuyor, suçu işlerken teknik bilgisi hayranlık uyandırıyor, yakalanmamasını sağlayan bir aile üyesinin polis departmanında yer alması gibi bir çok ayrıntı, 2 yıl sonra çekilen bir diziye monte ediliyor, senden olaya daha genel bakmanı istiyorum sadece... Elemantray 'i aynı şekilde sherlock dizisinden alıntılar yaptığı için izlemedim. belki elemantrayi Sherlock'tan daha çok beğenilmiş ve izlemiş olabilir ama ben özgün olmayan yapımları sindiremiyorum. Hannibal 80'lerde yazılmış bir hikaye diyorsun belki onu izlesem dexter'ın da ondan çakma olduğunu fark edicem. Herkesin beğenisine saygım sonsuz, Breaking Bad iyi bir dizidir gözümde efsane ve kült olmak gibi bir mertebede sağlam rakiplerinin gölgesinde kalır.

Yukarı Çık