"hepimize mutlu bir sona inanmamız öğretildi." -south park

Shadowhunters tartışma forumu

Tüm Forumlar > Shadowhunters > Diziyi eleştiri yağmuruna tutan,kitapçı tayfa...

yeni konu aç Diziyi eleştiri yağmuruna tutan,kitapçı tayfa...

Şimdi yazacaklarımın anlam kazanması açısından,bu yorumumu okumadan önce dizinin 1. ve 2. bölümlerinin altındaki yorumları okursanız aslında daha yararlı olur sizin için...
Şöyle başlayayım kitapçı tayfa ile kastettiğim şu:
Öncelıkle dizininin bölümlerının altında paylaşılan yorumlara göre neredeyse herkes kitabını okumuş bu dizinin.Bir eleştiri,pir eleştiri... Bi tarafta 'yok abi berbat bi oyunculuk diyenler' diger kitapçı tayfanın yorum kalıbı ise hepımızın aşina olduğu 'kitaptaki gibi gitmiyor,olay örgüsü'. falan fistan..
Öncelikle kitap okumadıklarını,bi senarist tarafından hazırlanan fantastik dizi izledıklerını hatırlatmak isterım kıtapçı tayfaya.Tabi ki tıpatıp aynı olmayacak,Yoksa senarıst eger kendı fıkrını,kurgularını ortaya koymayacaksa ne anlamı var dizi çekıp o kadar masraf yapmasının?
Ayrıca bugün baktıgımızda kıtaptan uyarlanmıs hangı dizinin tıpatıp aynı oldugu veya olabılecegı ıddıa edılebılır?Normal bı durum bu yanı,anormal olan ıse bu yorumu yapanlar...
Eminim bu kıtapçı tayfa, kıtaptan uyarlanmış diger dizilerın bolumlerının altına da aynı yorumu atıp,elestırısını yapıyorlardır.Şaşırmam...
Her kitap yazanı ve okuyanı için degerli bi hazinedir burası bi gerçek,ancak sinema veya dizi setlerı de ve en önemlisi senaryo da bi senarıst için kendı hazınesıdır bunu da unutmayalım lütfen.Elbette her ıkı tarafta eserlerını kendılerınden birşeyler katarak farklarını ortaya koyacak ! Ayrıca rakıplerınden de farklı olmaya calısacaklar...
Bunun dışında bir de şunu farkettım kötuleyip elestıren kıtapçı tayfanın çoğu kızlar.Neden acaba?
Bana göre bunun sebebı clary fray karakterını canlandıran seksı kızılın varlıgı.Yok efendım oyunculugu kotuymus,yok şuymuş yok buymuş.Eleştırecek yer arıyorlar,bı hata bulmaya calısıyorlar resmen
Ancak bu kadar seksı ve alımlı bı kadının oynaması ve ayrıca çokta güzel oynadı o ve diger oyuncular, ki zaten bızım burdakı bazı cok bıldıgını sananların dedıgı gıbı daha ılk bolumden 'kotu oynamıs olsa oyuncular' dizi Amerıka'da yayına dahi giremezdi,tipik fantastık bı dizi işte gayet basarılı.Tvd veya T.orıgınals tarzı fantastık diziler nasıl uzun omurlu olduysa bu dizinin de oyle olacagını dusunuyorum.
Dönecek olursam konuya,Bu her yerde karsımıza cıkabılecek çekemeyen kız modellerı tabı cıldırdı bu kadar seksı ve başarılı bı kadını gorduklerı ıcın.Kıskanclıgın fotografından başka birşey degıl tabi.Yapmasalar iyi ya,yapıyor bazı yetersız kızlar işte...
Bu tipler herhangı bı dızıde başrolde oynayan,kendılerınden 'kesınlıkle' guzel her kadın icin oyuncunun performansı harıka olsa dahi,sadece ve sadece sırf seksı ve güzel oldukları ıcın elestırı,kotüleme ve taş yagmuruna tutuyorlar.Görmüşsunuzdur ıllakı,yorumları okurken.Her yerdeler bunlar,her yorumda kendılerını bellı ederler.Bi nevi aşagılık kompleksı vakası...
Tabı kı her kızı aynı kefeye koymuyorum,ben sadece yorum atan birtakım genelde kitapçı kız tayfasından bahsedıyorum, bütün kızlar üstüne alınıpta çullanmasın sonra uzerıme,aman ha ajscakcsajksc

ben kitabini okumadım ama anladığım kadarıyla diziyi izleyenlerin arasında baya bir okuyan var. önce şunu söyleyeyim diziyi izlemeye başladıktan sonra kitapları baya merak ettim ve bu yüzden de kitapları arıyorum. çoğu eserde kitabın dizi veya filmden daha iyi olduğu söylenmiştir ki evet bazı eserler için bende aynı şeyi düşünüyorum. ama dizinin kitapla aynı olamasını beğenmeyenleri anlamıyorum açıkçası sonuçta bu tür dizi yada filmlerde birazda yönetmen ve yapımcının da yorumu olmalı. zaten muhtemelen onlar yorum katmasa kitabı okuyanlar '' hiç yorumlarını katmamışlar hep kitapla aynı yapmışlar'' gibi yorumlar atarlardı

ben sadece filmini izledim kitabını okumadım kitabın adı ne

Kitaptan ayrı gitmesiyle sorunum yok benim ama oyunculuklar gerçekten kötü. Oyuncu seçimlerini çok beğendim ama oyunculukları gerçekten kötü, karakterler oluşmamış, oturmamış üzerlerine. Hadi bu giderilebilecek bir şey diyelim kendilerini geliştirecekler ama senaryo o kadar kötü gidiyor ki gerçekten üçüncü sınıf bir dizi izlediğinizi sanıyorsunuz. abc'sin sen kendine gel. Gerçekten canımı sıkıyor bu durum ve sadece Alec için izliyorum resmen.

ps: serinin adı ölümcül oyuncaklar; ilk kitabın adı kemikler şehri.

Öncelikle bu yorumda takıldığım en büyük nokta niye kız güzel senin tabirinle seksi diye kıskanılsın. İlla güzel olan her oyuncu mükemmel oynayacak diye bir şey yok bence. Ve çok sığ bir düşünce olmuş güzellik seksilik herkese göre değişebilir. Bunun kızın oyunculuğuna yapılan yorumla hiçbir alakası yoktur bence. Kitapçı tayfa deyiminde ki o hafif küçümseyişi de aşırı itici buldum. İnsanlar sayfa sayfa kelime kelime aynısının yapılmasını tabi ki beklemiyor. O zaman senariste ne gerek var. Beğenilmeyen şey mesela kitapta çok mükemmel bir olayı dizi de saçma hale getirirse eleştirmek hakkımızdır. Aynı şekilde mesela kitaptaki sıradan bir olayı çok da güzelleştirip kendi fikrini katar o zaman da tebrik ederiz zaten. İlk iki bölümde bu kadar eleştiri almasının sebebi de diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyim çok aşırı hızlı gidilmesi. Bu film değil bir dizi istediği şekilde konuyu yayabilir. Ama daha ilk kitapta bile konusu geçmeyen insanı ilk bölümde alakasız bir şekilde görmek üzücü bir durum oluyor. Sürekli bende beğenmeyen izlemesin diye hakaretli yorumlar görüyorum. Beğenmemek ve beğenmediği noktaları eleştirmek de insanın hakkı aynı şekilde beğenenlerin bunu belirtmesi gibi. Siz de o zaman yorumları okumak zorunda değilsiniz. Bu yorumlardan memnun değilseniz yorumları okumayın madem. Herkes istediğini izler beğenmiyorsanız izlemeyin anlayışındaysanız o zaman herkes de istediğini yazar eleştirilerden rahatsız oluyorsanız eleştirileri okumayın madem.

Kendi kendıne kafanda senaryolar kurup paranoya yaratmassın.Goster bakalım ben nerde ''begenmıyorsanız ızlemeyın'' gıbı sığ bır ıfade kullanmısım?
Kadınların kendılerınden ''kesınlıkle'' guzel ve seksı kadınlara karşı ıyı oynasa dahı elestırecek bir kulp bulduklarını sağır sultan bıle bılır,kandırmayalım kendımızı..Nerdeyse dizide clary karakterını canlandıran kişiye çirkin diyeceksin.O kadının ''seksilıgının'' ve guzellıgının ınan bana göreceli bi tarafı yok...Çekemeyen kişi olarak yorumuna bakılırsa sana ve senın gıbı dusunenlere gore var sadece...
Ki asıl bahsettıgım konu bu degıl...Bu gözlemledıgım basıt, sıradan, olağan herhangı bi dizinin,yorum sayfasında hepımızın gorebılecegı kıskanç kızların öncüsü oldugu bi' aşagılık kompleksı vakası ılk yorumumda da belırttıgım uzere.Çok takılmıyorum buna,ancak giderek sinir bozucu olmaya başiıyor açıkçası...
Kitapçı tayfa derken küçümsedıgımı düsündüren ne sana?Senın için fesatsa ben ne yapabılırm?Bende kıtap okuyorum,ancak dizi ile kıtabın farklı kulvarlar oldugunu duygusal ve fevri yorumlar ve degerlendırmeler yapmadıgımı belırteyım senın gıbı ve kıtapcı tayfanın ''çogunlugu'' gıbı...
Senarıst kıtaptakı bı olayı ''sana gore'' sacmasapan bır hale getırırse elestırmek hakkımız demıssın ya,bunu neden yapıyor bılıyor musun?Çünkü bılıyor ki yapacagı dızının kıtabını okuyan bı ton ınsan var.Ben bır senarıstım o halde diyor onlara ters köşe yaptırabılecegım,''okuduklarından'' farklı olan,''bekledıklerınden ve bıldıklerınden'' farklı olan bırşey yapmalıyım kı kıtap ıle dizinin arasındakı fark ortaya cıksın,ben de kendı spesıfık(özgün) eserımı ortaya koymus olurum dıyor.
Ki ayrıca bütün bunların dışında telıf hakkı diye birsey var,teknık ve yasal olarak tıpatıp aynısı olamaz zaten...
Tebrık ederız guzellestırırse falan demıssın ya,hiçbir yorumda çogunluk kıtapcı tayfanın ve ozellıkle senın gıbı tek taraflı dusunen bırının ''tebrık etmek'' gıbı bir ''komplekssızlıgını'' yerıne getırecegını hıc sanmıyorum.Sırf farklı olmuş,kıtapta boyle olmuyor deyıp,farklılıga bu kadar karsı cıkan bırı veya bırılerı nasıl olur da dizide bı kendınce guzellestıgını dusundugun bı farklılıgı gordugunde tebrık eder,bundan emın degılım.Açıklamaların bırbırını tutmuyor...
Dizinin aşırı hızlı gıtmesınden dem vurmussun bir de.Senarıstle kaç bolum cekecegıne daır anlastın mı?BIrlıkte mı yapıyorsunuz bu işi?Her bolumu cekmeden once sana mı danısıyor?Aydınlatırsan benı,sevınırım...
Senarıst kıtaba kısmen baglı olur ya da hiç baglı olmaz.Kafasında kendı yarattıgı kurguyu ıster 2 sezon surdurur,ıster 10 sezon.Bu da dizideki olay örgulerının hızını ve gıdısatını etkıler.Tabı bunu reytınge gore yapar.Amac ızlenmektır çünkü...
Hızlı gıtmesının herhangı bır kotu tarafı oldugunu dusunmuyorum senın gıbı.Aksıne senarıstın daha farklı kurgular ortaya koyma ıhtımalınden ötürü heyecanlanıyorum ve merak edıyorum şahsen...
Bence hızlı gıtmesının bır dıger nıspeten arafta kalan en onemlı nedenı ıse kıtaptan tamamıyle bagımsız olmaya calısmak ıstemesı olabılır,senarıstın kendıne özgü senaryoları sahneye koymak ıstemesı olabılır,yanı kıtabın ''gölgesini'' yok etmeye çalısmak ıstıyor olabılır.Kabul edılebılır birşey bu...
Begenıp,begenmemek konusuna gelınce elbette hakkı herkesın elestırı yapmak veya çok begendıgını kelımelerle ıfade etmek.Ancak begenmedıgını ıfade ederken bir kıtabı ölçüt olarak kullanırsan bir diziye karşı(Kitaptan uyarlanmıs olsa bıle),bu dizi ile kitap arasındakı ya da yönetmen ıle yazar arasındaki farkı bılmedıgın ve absürt bir sekılde elestırı yaptıgın anlamına gelır.O zaman da benım senı ve senın gıbı dusunenlerı elestırme hakkım dogar...
Ayrıca ekleyeyım oyunculuklarını begenmeyebılırsın bu en dogal hakkın,ben begendım,diger fantastık dizi oyuncuları nasıl dogaustu guçler kullanarak bozmadan,sırıtmadan oynuyorlarsa,bunlar da oynamaları gerektıgı gıbı oynuyor,begenmemendekı ölçütün veya değer yargın ne, bunu belırtmedıgın ıcın anlayamadım,sadece begenmedım yazmıssın,gayet acıklayıcıydı olmuş bu gercekten...
Yine ayrıca yorumları okumak zorunda degılsınız gıbı ıfade kullanmıssın bana karsı.Hepımızın ortak ızledıgı,yorumlar yaptıgı,halka acık bı yer burası.Elbette okuyacagım,sende okuyacaksın.Bak sende okumussun yorum yapmıssın bana...
Ben senın gıbı ''okumak zorunda degılsın'' gibı saçmalık otesı ,senın tabırınle sığ bir ıfade kullanmam.Bak bakayım yukarı cıkta kullanmıs mıyım?Ne yapıp yapmayacagımı sana mı soracagım?Bu benle ve burda düzgün ve mantıklı bır sekılde yorum yapıp fıkrını yazan arkadaslarla arandaki farkı gosterıyor işte.Bu ıfadenle kendını ele verdın yine,yazdıklarının tutarlı olmadıgını ıspat ettın ayrımcı son 4 satır ıfadenle...
Bir kişi senın nasıl bır derdın oldugunu anlamak ıstıyorsa,''aslında'' ne soylemeye calıstıgını anlamak ıstıyorsa üstteki yorumunun son 4 satırına bakması yeter sanıyorum... @derya

Okuduğunu anlama kabiliyetinin olmadığını bu yazdığın gereksiz cümlelerde anladım. Benim yazdıklarıma ancak bu kadar çarpıtılarak ve kendi görmek istediği yöne çekerek cevap verilebilirdi. Anlayamadığım şey dizi ekibi sana reklam yapman onları savunman karşılığında para mı verdi bu kadar çabalamışsın bunları yazmak için. Açıkçası biraz güldüm. Her yazdığına ayrı yarı cevap verebilirdim gayette güzel bir şekilde ama senin yazdığın bu kaba ve anlama kıtlığı içeren ve kendini beğenmişlik kokan sözlerine tek tek cevap vermeye değeceğini düşünmüyorum. Ya cidden dalga geçmiyorum ama çok güldüm yazdıklarına ya nasıl böyle anlamlar çıkardın da bu kadar üzerinde durdun çok komikti gerçekten. Neyse birazcık gülmüş oldum sağol ne diyim. :D

Yav he he yazacak bırsey bulamayınca,ezılınce gulme ayagına koyver gıtsın degıl mı?Anca bundan anlarsınız,uzun yazınca hemen ''sacmalamıssın''dıyerek salaga yat...Kapasıten bu çünkü..Yazdıklarım gayet net,sen ne dedıysen ona cevap verdım,ne bı eksık ne bı fazla...he para alıyom beyın yok mu sendeya dizinin hızlı gıtmesınden sıkayet sensın ne dememı beklıyordun?asıl sen bu kadar mudahele ettıgın ıcın dızıye senın para alman gerekıyo,dedım ya daha oncede..
Sen yazdıklarının farkında degılsın anlasılan kı ınkar edıyorsun burda,kac yasındasın bılmıyorum ama yazdıklarımı anlama ugrasın sıfır,inkar etme yetenegın 10 uzerınden 10.Uzun yazmamın sebebı anlayabıl dıye sen,elestırılerıne karsılık uzun yanıtlar verdım.Ama goruyorum kı ıse yaramamıs.Kalın kafanın ıcındekı duvarlar kırılmıyor yapabılecegım bırsey yok sana.Baktım ılk yorumunda yorumunda elestırı yapmıssın,ona cevap yazayım dedım aldıgım yoruma bak!
Bu kadarsın işte kardeş,tartisacak bırsey yok,benım bu kadar acıklama yapmam hata sana.

Ayrıca yaz hadı de goreyım ne yazacaksın yukardakı attıgım uzun yoruma yaz cevabı anladınnn mı?ne yazacaksın acaba,yazarım ıstesem dıyorsun ya kapasıten neymıs goreyım bakayım?tek tek soyledıklerıme yaz cevap,ne bıldıgıne gorelım hepımız...Begenmıyorsanız okumayın dıye bırı bana burda laf salatası yapıyor ya,ne gunlere kaldım jascnacsac

OKUMAYA ÜŞENDİM BU KADAR YAZICAK NE YAŞADIN AMK SJŞJRŞSLJLGSŞTH

Umursanmak ve cıddıye mı alınmak ıstıyorsun @ıncıcengız, o halde anlamlı,degerlı ve gecerlı bı yorum yapmayı dene...

Yukarı Çık